fbpx

Hoe zoekmachine marketing de klantreis transformeert

Zoekmachines. Wie gebruikt ze niet? Tijdens de klantreis worden zoekmachines zoals Google en Bing minstens 1x gebruikt om informatie te zoeken over een product, dienst of oplossing. Wil je bovenaan de zoekresultatenpagina staan en is er veel concurrentie? Dan zal je 9 van de 10 keer wel gebruik willen maken van Search Engine Advertising (SEA).

Tegelijkertijd zoeken mensen tegenwoordig ook via AI-chatbots, zijn er veel verschillende advertentietypes en zijn social media platformen zoals TikTok enorm populair geworden. Hoe kun je SEA dan nog effectief verwerken in je online marketingstrategie? In dit artikel leg ik uit waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van de SEA strategie voor jouw bedrijf. 

AI-chatbots

AI-chatbots zoals ChatGPT en Gemini (ook wel bekend als Bard) zijn enorm populair. Het is zelfs zo dat ChatGPT steeds vaker als zoekmachine wordt gebruikt in plaats van Google of Bing. Er vindt een eerste oriëntatie plaats via ChatGPT. Bijvoorbeeld, iemand zoekt een nieuwe stadsfiets. Eerst wordt er gevraagd aan ChatGPT welke fiets het beste past bij de situatie van de consument.

ChatGPT geeft dan al gelijk uitgebreid advies met specifieke fietsmodellen. De consument hoeft in dit voorbeeld niet eens verder te oriënteren via Google. In plaats daarvan wordt Google gebruikt om het specifieke fietsmodel op te zoeken en direct te kopen via een geschikte retailer. 

Waar zoekmachines en de advertenties via zoekmachines voorheen veel voorkwamen in de oriëntatiefase van de klantreis, zal dit in de nabije toekomst anders worden. In plaats daarvan zullen zoekmachines zoals Google pas op een later moment in de klantreis gebruikt worden. 

De impact van AI-chatbots op de SEA strategie:

Zorg dat SEA zoekcampagnes voornamelijk op de ‘bottom of the funnel’ gericht zijn. Waarschijnlijk zullen de zoekopdrachten ook specifieker worden, gericht op producten in plaats van hele brede, algemene zoekwoorden. 

Search Generative Experience

De zoekresultatenpagina van Google zal veranderen door de komst van Search Generative Experience (oftewel: SGE). Als er een zoekopdracht wordt gestart, zal er eerst een AI-gegenereerd blok getoond worden waar er direct antwoord wordt gegeven op de vraag die gesteld is. Dat betekent dat SEA advertenties niet standaard bovenaan vertoond zullen worden. In dit AI-gegenereerde blok worden ook enkel een paar linkjes naar websites voor meer informatie getoond. Ook zullen er producten direct aanbevolen worden. 

De impact van SGE op de SEA strategie:

Het lijkt erop dat Google wel ruimte gaat maken voor advertenties in dit nieuwe blok. Hoogstwaarschijnlijk zullen PerformanceMax advertenties hiervoor in aanmerking komen. Dat zijn advertenties waarbij je product en prijs worden getoond.

Daarnaast zullen er vaker vragen gesteld worden waardoor het adverteren op dit soort zoekopdrachten aantrekkelijker wordt. Een aantal jaar terug was het nog de norm om op korte, generieke zoekwoorden te adverteren zoals ‘nette heren broek.’  Nu zal een ‘zoekwoord’ dus eerder een vraag zijn zoals, ‘wat voor broek kan ik het beste aan naar een gala?’ 

Upper funnel ads

Door het gebruik van AI-chatbots en ontwikkelingen zoals Search Generative Experience zal het tijdens de oriëntatiefase moeilijker worden om mensen ervan te overtuigen om voor jouw merk, product, dienst of oplossing te kiezen. Begin daar eerder mee. Inspireer mensen voordat ze actief op zoek gaan naar een oplossing. Social media speelt hier meestal een belangrijke rol in, maar ook met SEA kun je goed gebruik maken van Upper Funnel ads.

Vanuit Google Ads kun je display en DemandGen advertenties inzetten. Via Microsoft Ads kun je kiezen voor Multimedia Ads. Dit zijn visuele advertentietypen, die voornamelijk bestaan uit afbeeldingen en/of banners. Bij dit soort type advertenties ben je niet afhankelijk van zoekwoorden maar target je op basis van doelgroepen. Zorg dat je goede, aansprekende content hebt en wees duidelijk wat je te bieden hebt. Door meerdere touchpoints eerder in de klantreis te creëren, kun je eerder consumenten naar jouw merk of bedrijf toe trekken.

De impact op de SEA strategie:

Waar er voorheen vaak gefocust werd op zoekwoorden, is het nu ook belangrijk om visueel aantrekkelijke beelden te hebben. Investeer in het maken van pakkende afbeeldingen waarmee je goed je merkverhaal kunt vertellen. 

content marketeer

Video

Ook met video kun je visueel aantrekkelijke content maken. Microsoft voorspelt dat mensen 3,5 uur per dag digitale video’s zullen bekijken in 2024. Video’s zijn de laatste jaren populair geworden door platformen zoals Instagram, YouTube en Tiktok. Mensen vinden het fijn om via korte video’s informatie te krijgen. Vooral de reels, Tiktok filmpjes en YouTube shorts worden goed bekeken.

Met Google Ads kun je inspelen op de video trend door gebruik te maken van video-advertenties waarmee je adverteert op YouTube. Vertel je merkverhaal, laat reviews zien en/of showcase je product. Video kun je in verschillende fases van de klantreis inzetten. Mijn advies is om ook een YouTube short variant te maken. 

Hoe gaat dit de SEA strategie beïnvloeden?

Omdat er zoveel mensen nu video kijken, is het belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in goede video content die je in alle fases van de klantreis in kunt zetten. Gelukkig is het maken van een video minder duur dan een paar jaar geleden. Met alle AI-oplossingen op de markt wordt dit een stuk makkelijker gemaakt. 

But first, werk altijd vanuit het STDC-model 

Voordat je jouw hele SEA-strategie omgooit op basis van dit artikel, adviseer ik eerst om een stapje terug te doen. Zoom uit. Teken eerst de huidige klantreis uit en bekijk goed wat er verandert in elke fase. Ik werk graag met het See – Think – Do – Care-model.

Na het uitstippelen van de huidige klantreis, kijk ik hoe ik klanten beter kan bereiken in elke fase, ook gezien de nieuwste trends en ontwikkelingen in de markt. Gelukkig zijn er voldoende effectieve oplossingen binnen Search Engine Advertising voor elke fase van de klantreis. 

Waar ga jij in investeren? 

Het is duidelijk dat een marketingstrategie anno 2024 er anders uitziet dan een paar jaar terug. Mijn advies is om te starten met het uitstippelen van de klantreis. Het is wel goed om rekening te houden met groeiende AI-tools en upper funnel content (met afbeeldingen en video’s).  

Hulp nodig met jouw marketing- of SEA strategie? Neem contact met ons op! Onze ervaren SEA Marketeers kan je al vanaf 1 dag in de week inhuren.

Vergroot je kennis en lees meer