fbpx

Strategische marketing binnen jouw organisatie

SEA specialist inhuren?

Hoe zet je de juiste persoon op de juiste plek als je niet weet waar je heen wilt?

De termen en verschillende expertises binnen marketing kunnen je doen tollen. Marketing is zeker veelomvattend. Bij InHouse Marketeers zien we het belang van alle vormen van marketing en zijn gedreven in het plaatsen van de juiste persoon – specialist of allrounder – op de juiste plek. Niettemin zien we dat veel organisaties die wij spreken worstelen met de juiste strategie. Daarom bieden wij, als onderdeel van het gehele traject, strategische marketing aan. Maar wat deze mooie term nou precies inhoudt? Dat vertellen we je!

Waarom is strategische marketing belangrijk?

Strategische marketing gaat verder dan korte termijn acties. Genoeg organisaties weten wat ze willen verbeteren, of zijn duidelijk bezig met het verhogen van bepaalde website- of social metrics. Er is wel een plan en een doel, maar het is vaak niet onderdeel van een groter geheel. Het is natuurlijk ook niet zo dat jouw marketingafdeling zonder strategisch marketingplan als een kip zonder kop rond rent.

Wel mis je de juiste informatie, tools en dus strategie om doeltreffend en efficiënt te kunnen zijn en te kunnen groeien. Groei in zowel je marketingafdeling als je bedrijf. Want dat is hoe belangrijk strategische marketing is. Het is een belangrijke tool om jouw bedrijf te laten groeien. Hiermee stappen we ver af van het idee dat marketing alleen maar geld kost of dat marketingmedewerkers ‘burners’ zijn. 

Door marketing strategisch in te zetten ben je er zeker van dat je de juiste doelgroep hebt gekozen, je op de juiste markten focust en op de juiste kanalen opereert. Het zorgt voor een goede planning en is effectief bij de juiste doelgroep. Oftewel, strategische marketing is het recept voor een effectief marketingplan en de uitvoering van succesvolle campagnes.

Wat is de rol van strategische marketing in jouw organisatie?

Strategische marketing vertaalt de bedrijfsdoelstellingen in weloverwogen, doeltreffende marketingacties. Natuurlijk kom je niet in één middag van bedrijfsdoelstelling naar marketingactie. Hier zijn meerdere gesprekken en soms zelfs onderzoeken en analyses voor nodig. Het is belangrijk dat strategische marketing een rol krijgt in de groeistrategie van een bedrijf. Het is dus niet zomaar een manier om bij je doelgroep te komen zoals bij traditionele of meer ad hoc marketing het geval is. 

Stel je bent de directeur van een bedrijf en merkt dat je bij de director-groep van MKB-bedrijven binnen de logistiek nog niet bekend bent, en dit wel graag wilt zijn – kun je meerdere dingen doen. Je kan tegen jouw marketingmedewerker zeggen: ik wil graag een (online of offline) evenement organiseren en dit promoten via social media onder deze doelgroep. Grote kans dat dit jouw zichtbaarheid binnen de beoogde doelgroep gaat vergroten. 

Maar waar draagt dit aan bij? Wat doe je hierna met de extra verworven zichtbaarheid? En hoe kom je zo goed mogelijk binnen bij deze doelgroep? Door direct de doelgroep te vragen het evenement bij te wonen of is daar meer voor nodig?

De rol van strategische marketing bij dit voorbeeld is ten eerste om te kijken hoe dit binnen het geheel valt, en vervolgens of dit de juiste doelgroep is en via welke kanalen (en andere middelen) deze doelgroep het beste bereikt kan worden. Zo krijgt marketing niet alleen de rol van ‘bereik de doelgroep’ maar ‘werk mee aan het groeien van ons bedrijf’. En dat is de rol waarin marketing zich als een vis in het water voelt.

Nu even praktisch. Hoe werkt dit? 

Allignen met bedrijfsdoelstellingen

Je begint altijd bij de bedrijfsdoelstellingen. Soms is aanvullend marktonderzoek nodig om te bepalen hoe je hieraan kan bijdragen. Daarnaast kijk je ook wat op dit moment prioriteit heeft. Er zijn enorm veel manieren waarop je marketing kunt inzetten, met verschillende doelstellingen. Wat is nu bijvoorbeeld de juiste keuze qua tijdsinvestering, budget of haalbaarheid? Strategisch werken betekent ook weer niet dat je alles tegelijk moet doen. Je mag hier prioriteiten in aangeven.

Analyseer

Wat is de juiste keuze? Kijk naar de behoefte van de doelgroep, concurrenten, swot-analyse van je bedrijf (of dienst) en maak persona’s. Samenwerking met sales en recruitment is hierin essentieel. Samen werk je aan hetzelfde doel en ken je de doelgroep vanuit een andere hoek of perspectief. Dit bij elkaar opgeteld leert je enorm veel.

Ontwikkel het juiste plan

Hiervoor zijn legio mogelijkheden. Je kan een marketingmix gebruiken of verschillende andere modellen. Onderzoek de mogelijkheden en kies wat bij jou het beste past. Bepaal in ieder geval wat de hoofd- en subdoelgroepen zijn, welke kanalen hiervoor geschikt zijn, welke content nodig is en wat de KPI’s zijn. Vergeet niet vooraf te bepalen hoe en wanneer er gerapporteerd en geëvalueerd wordt.

Implementatie

Nu is het tijd om het plan in werking te gaan stellen. Heb je hiervoor de juiste mensen, tools en resources in huis? Dan kan je direct aan de slag. Zo niet, dan kan je kijken wat je al kan doen met wat je al in huis hebt en ondertussen vul je aan wat nodig is.

Conclusie

De rol van strategische marketing is niet slechts om te zorgen dat jouw boodschap bij de beoogde doelgroep komt. Met behulp van strategische marketing zorg je dat jouw bedrijfsdoelstellingen en groeidoelstellingen behaald worden. Marketingmedewerkers en -budgetten worden zo niet meer gezien als ‘burners’ maar als waardevolle componenten van het bedrijf. En dat is precies hoe marketing het beste kan gedijen en zo effectief mogelijk ingezet kan worden. Hulp nodig met strategische marketing? Neem contact met ons op!

Vergroot je kennis en lees meer