fbpx

Wat is het verschil tussen een marketingbureau, freelancer en een inhouse marketeer?

Je bent op zoek naar een marketingoplossing om jouw online aanwezigheid te vergroten of je wilt aan de slag gaan met social advertising. Een marketingbureau kan je helpen, maar een freelancer of inhouse marketeer ook. Het lijkt veel op elkaar, maar toch verschillen ze. Maar waarin dan? Wij krijgen die vraag vaak. Wanneer kies ik nou voor een marketingbureau, een freelancer of een interim marketeer? We vertellen je het verschil en voor-en nadelen van elke dienstverlening.

Wat is een marketingbureau?

Een marketingbureau is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het leveren van verschillende diensten op het gebied van marketing aan andere bedrijven, organisaties of individuen. Hun voornaamste doel is om bedrijven te helpen bij het promoten van hun producten, diensten of merken om zo hun doelgroep te bereiken en te beïnvloeden. Vaak worden de werkzaamheden op afstand uitgevoerd en zal er niet intern een marketeer aan de slag gaan voor het bedrijf. Het uurtarief van marketingbureaus ligt tussen €75,- en €150,-.

Voordelen marketingbureau

Binnen een online marketing bureau heb je verschillende specialismen in huis. Een multidisciplinair team bestaat bijvoorbeeld uit webdesigners, webbouwers, SEA marketeers, SEO marketeers, social media marketeers, copywriters, noem maar op. Dit team is goed op elkaar ingespeeld en gewend om snel te schakelen. Daarnaast heeft een online marketingbureau een berg aan ervaring, vaak ook in verschillende branches. Zo hoeft het wiel niet opnieuw uitgevonden te worden, maar worden kansen snel gespot. Hier profiteer je als bedrijf van.

Nadelen marketingbureau

Marketingbureaus zijn erbij gebaat om met een afgebakende vraag aan de slag te gaan. Vragen, zoals: “We zoeken een verdieping in onze online marketing, hoe doen we dat?” zijn lastig. Het marketingbureau is dan veel tijd kwijt aan het doorvragen, onderzoeken en opstellen van een duidelijke briefing. Alleen dan kan een marketingbureau het gewenste resultaat leveren. Marketingbureaus werken met verschillende experts aan de doelstelling van de opdrachtgever, dit kan leiden tot miscommunicatie of zelfs onduidelijkheid over bij wie je moet zijn, als opdrachtgever zijnde, met vragen. Daarnaast is een marketeer van een marketingbureau nooit onderdeel van jouw team en werkt de marketeer 9 van de 10 keer niet bij jou op kantoor.

Content marketeer inhuren InHouse Marketeers

Wat is een freelance marketeer?

Een freelance marketeer is een marketing expert die als zelfstandige werkt en op projectbasis of op contractbasis marketing diensten aanbiedt aan bedrijven, organisaties of individuen. In tegenstelling tot marketeers in dienstverband, werkt een freelance marketeer als een onafhankelijke aannemer en heeft hij of zij vaak meerdere klanten tegelijkertijd. Bij freelancers verschilt het of ze op afstand werken of intern bij het bedrijf, dit is afhankelijk van het type opdracht en de wensen van het bedrijf. Het uurtarief van een freelance marketeer ligt tussen €50,- en €120,- afhankelijk van hun ervaring en kennis. 

Voordelen freelance marketeer

Freelancers zijn vaak beschikbaar op tijdelijke basis en kunnen worden ingeschakeld wanneer dat nodig is. Het zijn flexibele krachten en zijn meestal op korte termijn beschikbaar. Ze hebben vaak één of enkele expertises. Heb je een copywriter nodig? Een freelance marketeer kan met zijn of haar diepgaande kennis jou heel goed helpen. Het zijn professionals en bouwen snel ervaring op binnen hun vakgebied. Je zit bij freelancers niet vast aan een minimale periode, je kan al een freelancer inhuren voor vier uur per week of voor een project van één maand.

Nadelen freelance marketeer 

Het grootste voordeel van een freelancer is de flexibiliteit. Echter kan een freelancer minder makkelijk schalen. Freelancers werken voor zichzelf en hebben geen mogelijkheid om een collega in te vliegen of een breder spectrum dan alleen zijn of haar marketingvraagstuk te bedienen. Echter is het wel zo dat freelancers 9 van de 10 keer een groot netwerk aan freelancers hebben waarin ze een hulpvraag neer kunnen leggen. Freelancers zijn meestal gericht op hun eigen freelance carrière en houden van afwisseling in hun werk door aan de slag te gaan bij verschillende organisaties.

Wat is een inhouse marketeer? 

Een inhouse marketeer, ook wel een interim marketeer genoemd, is een marketing expert die tijdelijk wordt ingehuurd door een bedrijf of organisatie om specifieke marketingtaken uit te voeren of om een marketing project te leiden gedurende een vooraf bepaalde periode. Dit kan variëren van enkele maanden tot meerdere jaren, afhankelijk van de aard van het project of de behoeften van het bedrijf. Een inhouse marketeer gaat intern aan de slag bij een bedrijf en volgt dan ook de richtlijnen van het bedrijf. Het uurtarief van een inhouse marketeer ligt tussen €55,- en €85,- afhankelijk van de ervaring en kennis van de marketeer.

Voordelen inhouse marketeer

Een inhouse marketeer is deel van jouw organisatie. De marketeer neemt deel aan overleggen, denkt mee met bijvoorbeeld de sales strategie, gaat in gesprek met de klant en helpt, waar nodig, interne stakeholders te overtuigen van het belang van marketing. Het zijn tijdelijke krachten, je hebt dus niet te maken met langdurige verbintenissen of vaste kosten. Ze kunnen snel en effectief strategieën ontwikkelen en implementeren, omdat ze al bekend zijn met marketingprincipes en -trends. Daarnaast zijn ze gewend om in verschillende branches te werken bij verschillende soorten organisaties. Met die ervaring kunnen ze snel schakelen en is er sprake van een korte inwerkperiode. Het inhuren van een inhouse marketeer is daarnaast ook schaalbaar. Is er behoefte aan een extra marketing expert? Je kunt gemakkelijk je marketingteam opschalen of verkleinen.

Nadelen inhouse marketeer

Inhouse marketeers verlaten na een periode van tijd jouw organisatie om weer ergens anders aan de slag te gaan. Dit is altijd in overleg en verlaat de marketeer jouw bedrijf wanneer de opdracht is afgerond. Echter neem je wel afscheid van de marketeer. Sommige detacheerders hanteren daarom een deta-vast contract. Dit betekent dat na een periode van tijd, het bedrijf een aanbod mag doen aan de marketeer om te komen werken voor het bedrijf. Vaak is het zo dat je een inhouse marketeer voor een minimale periode moet inhuren, bijvoorbeeld vanaf drie maanden, dat kan nadelig zijn wanneer je een kortere periode een inhouse marketeer nodig hebt. In dat geval is uitreiken naar een freelancer een goede optie. 

Hoe maak ik nu de juiste keuze?

Ga na wat voor jou het doel is op het gebied van marketing. Een marketingbureau is ideaal voor een duidelijk gekaderde vraag, een freelance marketeer wanneer je één specifieke expertise nodig hebt. Een inhouse marketeer huur je in wanneer er een groter strategisch vraagstuk ligt, je een hands-on marketeer nodig hebt die een zwangerschapsverlof periode moet invullen, een langdurig zieke moet opvangen of een specifiek marketing project moet oppakken.

Bij InHouse Marketeers sparren we graag met je om te kijken wat de beste optie is om jouw marketingdoelstellingen te behalen! Vul het contactformulier in of plan direct een afspraak in en wij nemen contact met je op. Join Our Hive!

Vergroot je kennis en lees meer